Gå till innehåll

Angora katt

Angora är en slank och elegant kattras som kommer ursprungligen från Turkiet. Namnet kommer från landets huvudstad Ankara som tidigare hette Angora. Den anses vara grunden för alla andra långhåriga kattraser. Det ar antagligen den första långhåriga kattrasen som fördes till Europa under 1600-talet. 1996 kom den första Angorakatten till Sverige från Holland.

En gammal legendarisk myt i Turkiet säger att landets fader Kemal Atatürk kommer att återuppstå en dag och då i en skepnad av en vit, döv Angorahane med olikfärgade ögon.

angora kattEn Angorakatt väger mellan 2,2-4 kg och har en livslängd på 13 år eller mer. De kan se vackra och sofistikerade ut men under den eleganta ytan döljer sig en riktig skojare. Angorakatten kommer ofta överens med andra husdjur, inklusive hundar, så fort den gör de medvetna om att den är hen som bestämmer. Katten gillar att övervaka dig och se vad du gör, gärna liggandes högt upp på någon möbel. Det är smarta katter som lär sig att öppna skåpdörrar och så på vattenkranen. Angorakatten passar i alla hem där den blir älskad, uppskattade och får all uppmärksamhet och omsorg som den kräver. Ge Angoran leksaker som den kan jaga och klätterställningar så den inte blir uttråkad. Ge inte katten någon möjlighet att lära sig dåliga vanor. Det är en envis katt och när den fått för sig något är det svårt att få den att låta bli. Den gillar sällskap och "pratar" gärna.

Angorakatter är oftast vita men de finns i många andra färger och mönster, exempelvis: svart, blå, grädde, röd, sköldpadda och makrill med fläckar i flera färger.

Generellt sett är Angora en frisk ras, men de vita katterna med blå ögon har en benägenhet att vara döva. Katter med två olikfärgade ögon kan ha hörsel i bara ett öra.

Vissa Angoror kan utveckla en hjärtsjukdom som kallas hypertrofisk kardiomyopati (HCM) och det är den vanligaste hjärtsjukdomen hos alla kattraser. Ett EKG-test kan utesluta om din katt har det eller ej. Ingen uppfödare kan garantera att deras katter inte kommer utveckla HCM och har en katt fått diagnosen bör de inte användas till avel mer. Välj en uppfödare som känns seriös vid köp av din katt. Stamtavla och registrering ska finnas och även en id-märkning. När kattungen är omkring 12-14 veckor kan du få hem den.

Ett vanligt hälsoproblem bland husdjur idag är fetma. Se till att ge din Angora en välbalanserad kost som anpassas efter kattens ålder och aktivitet. Angorans päls är lätt att sköta om du bara kammar den en gång i veckan kommer det inte bli några tovor. Bad kan ske ett par gånger om året speciellt om du har en vit eller ljus Angorakatt. Vissa Angorakatter älskar att bada.

Klorna bör klippas veckovis, klipp inte för långt ner så pulpan inuti klon skadas. Känner du dig osäker kan du lämna in din katt för kloklippning på ett trim eller till veterinär. En klösbräda eller möbel bör finnas i hemmet så katten kan vässa sina klor själv.

Tänderna ska borstas för att bibehålla en god mun- och tandhälsa.