Gå till innehåll

Maine coon katt

Maine coon-katten passar sig bra för nybörjare då det är en snäll och lugn katt med mycket charm. Den är också aktiv och gillar att leka. Den trivs ofta tillsammans med andra katter i hemmet och självklart gillar den sällskapet av människor.

maine coon kattDet är en amerikansk kattras som höll till i delstaten Maine. På 1800-talet trodde invånarna där att det var en korsning mellan katt och tvättbjörn (racoon på engelska) och då fick de namnet Maine coon. Pälsen är randig och svansen är stor och borstliknande och påminner därför lite om en tvättbjörn. Den halvlånga, silkiga pälsen är lätt att sköta och brukar inte bli särskilt tovig. Överpälsen är längre på rygg och bakben och kortare på huvud och skuldror med en utmärkande krage av längre päls runt halsen. Mycket päls både i och på öronen och små tofsar längst ut på spetsen.

Maine coon kom till Sverige 1986 från England och den första svenska kullen föddes 1989. Det blev sedan en mycket populär kattras. År 2017 fanns det 1393 registrerade Maine coon-katter i Sverige.

En Maine coon-hona väger mellan 3.5-5 kg och hanarnas vikt ligger runt 5-7 kg men det finns katter som väger ännu mer, ibland upp till 10 kg. Då det är en stor kattras behöver den ha gott om utrymme hemma så den kan leka och röra på sig. Det är en nyfiken katt som kan lära sig att öppna dörrar och plaskar gärna i vatten.

En Maine coon växer långsamt och är inte fullt utvecklade förrän de är 3-5 år gamla.

Maine coon låter inte mjau som andra katter utan deras läte låter mer som "brrrp" och ibland utstöter den även ett kvittrande läte.

Kattens stora, runda tassar har mycket päls och det gör det lätt för den att gå i snö.

En Maine coon blir mellan 12-15 år gamla och har inga speciella rastypiska sjukdomar de drabbas av. HCM (Hypertrofisk cardiomyopati) är den vanligaste hjärtsjukdomen hos alla kattraser och det pågår ett hälsoprogram med syftet att få bort aveln på katterna med de generna.

När du köper en kattunge bör den vara minst 2 veckor gammal innan den lämnar din mamma och flyttar till ditt hem. Hälsa gärna på hos uppfödaren flera gånger för att se hur kattungens mamma i beteendet och storlek, det ger en fingervisning om hur din blivande katt kommer bli. Är det en seriös uppfödare kommer du få med en stamtavla som visar kattens härkomst och den kommer vara registrerad. Den bör vara vaccinerad två gånger mot kattpest och kattsnuva som du sedan bör låta vaccineras årligen för att ha den fullt skyddad. Besiktningsintyg från veterinären bör skickas med och det ska inte vara mer än sju dagar sedan det utfärdades.

En Maine coon som ska användas som husdjur och till utställning kostar omkring 10000 kr och en katt som är avsedd till avel kostar mer än så och prisets sätts beroende på stamtavla och individuella förutsättningar. Akta dig för oseriösa uppfödare som bara gör det för pengarnas skull, de kan förfalska dokument och sälja katterna något billigare för att locka dig. Det är inte säkert att det är en renrasig Maine coon du får tag i då eller en med flera genetiska fel.