Gå till innehåll

Norsk skogskatt

Det sägs att den Norska skogskatten kom till Norge med romarna. En Norsk skogskatt kostar mellan 5000-8000 kronor.

Norsk skogskatt är en stor och kraftfull kattras. Hanarna väger oftast mellan 5 och 9 kg medan honorna vanligtvis är mindre och väger mellan 3-6 kg. Under kattungens första åtta veckor går den upp åtta gånger sin födelsevikt. Immunförsvaret är då inte helt utvecklat så det är viktigt att ge kattungen ett bra foder för främja tillväxt och utveckling av muskler, leder och organ. Den Norska skogskatten har anlag för att bli överviktig och då blir det en överbelastning på lederna.

norsk skogskattNorska skogskatter finns i många olika färger och mönster. Pälsen är lång och stöter bort vatten bra. Den tjocka, ulliga underpälsen gör att den klarar av kyla mycket bra. På övre delen av bakbenen har den lång päls samt runt halsen som en krage. Svansen är tjock och yvig. Det tar upp till tå år innan den Norska skogskatten har utvecklat sin fulla vuxenpäls. Pälsen är lätt att ta hand om då katten helst vill sköta den själv, men på sommaren fäller den mycket. Allt slickande på pälsen gör att de får i sig mycket av deras långa pälshår. Det kan ge tarmproblem men det finns speciella foder utformade för Norska skogskatter som underlättar matsmältningen och hårbollsproblemen. Du kan också ha kattgräs hemma som katten kan äta av som hjälper till att få upp hårbollarna innan de ställer till det i magen på katten.

Den Norska skogskattens bakben är lite längre än frambenen och det gör att den är duktig på att klättra. Tassarna är breda med tofsar mellan tårna.

Norska skogskatter trivs bra i familjer och väljer oftast ut en familjemedlem som den är extra lojal mot. Det är intelligenta katter som är snälla och älskar att leka. Norska skogskatter passar bra tillsammans med hundar, barn och andra katter. De trivs att vara ute då de kan göra av med sin energi genom naturlig aktivitet. En Norsk skogskatt gillar att tränas. Den kan lära sig att gå i koppel, hoppa och även hämta saker på kommando.

Då den lever som vildkatt i Norges skogar klarar den av det mesta utan att tveka eller visa någon rädsla. Den skiljer sig från alla andra kattraser då den Norska skogskatten gillar vatten.

Katten kan användas som sällskapsdjur men många väljer att ställa ut sin katt. En kattutställning handlar bara om skönhet, katten behöver inte prestera och utföra några konster. Kraven för att få ställa ut sin katt är att den är minst tre månader gammal och att den är kastrerad. Kastrering bör ske för alla utekatter om de inte är tänkta att ha till avel.

En Norsk skogskatt lever i 12-13 år. Äldre katter drabbas ofta av urinsten. En del vita katter kan vara döva och de får inte avlas på. En döv katt bör helst hållas inomhus. När du köper en Norsk skogskatt från en uppfödare ska du få med ett besiktningsintyg från veterinären som inte är äldre än 7 dagar och en stamtavla som visar dess härkomst och att den är registrerad.