Gå till innehåll

Sibirisk skogskatt

Sibirisk skogskatt kommer ursprungligen från Ryssland. De har nämnts i ryska sagor och barnböcker i hundratals år. När Kalla kriget mellan Sovjetunionen och USA tog slut började den Sibiriska skogskatten att exporteras över hela världen. Juni 1990 kom de första Sibiriska katterna till USA. Först år 2000 importerades de första Sibiriska skogskatterna till Sverige trots att de funnits i Finland under många år.

Sibirisk skogskattDet är en medelstor kattras som utstrålar mycket kraft och styrka. Benstommen är kraftig, har mediumhöga ben och en rektangulär kropp. Tassarna är stora och rund och gör det lättare för katten att pulsa i snö. Ögonen finns i alla nyanser mellan guld och grön och i vissa fall även blå. Vissa Sibiriska skogskatter har två olikfärgade ögon. Kattens päls återspeglar vilket klimat de utvecklats i, den är mycket tät och överpälsen är lång och vattenavvisande. Extra mycket päls kring halsen och bakbenen. Svansen medellång och är buskig med en rundad svanstipp. Den håller värmen bra för ansikte och tassar om den viras omkring dem. Öronen är täckta med hår både på ut- och insidan. Pälsen brukar vara längre under vintern än vad den är på sommaren. Färgen finns i alla färger och kombinationer, med eller utan via märken. Den är ganska lättskött och tovar sig sällan. Borsta ur den en gång i veckan och bada vid behov. Om du badar katten från att den är kattunge så kommer den njuta av baden då Sibiriska skogskatter oftast gillar att leka och plaska i vatten.

Den Sibiriska skogskatten utvecklas långsamt och inte förrän den är fem år gammal är den fullt utvecklad. Honorna är oftast mindre än hanarna. Hanarna väger mellan 5-9 kg och honorna 4-5 kg.

Många som lider av kattallergi kan ändå ha en Sibirisk skogskatt. Det beror på att de har mindre av glykoproteinet Fel D1 (Feline domesticus allergen number 1) i sitt saliv, tårar, skinn och anala körtlar. När en katt slickar sin pälsa så torkar saliven och skapar det mjäll som människor är allergiska mot. Det överförs också via skinnet och i kattens avföring i kattlådan. Testa att umgås med den Sibiriska katt du har tänkt att köpa för att se om ni fungerar tillsammans, det varierar från katt till katt och person till person om ni är kompatibla med varandra trots kattallergin.

Sibiriska skogskatter är lojala och vill vara nära sin eller sina ägare. De tycker om barn, hundar och andra djur. De är lekfulla och det går att lära dem konster och trick, som att sitta och hämta saker. Den lekfullheten håller i sig hela livet för den Sibiriska skogskatten, inte bara när de är små.

Prata med din uppfödare vilka egenskaper du söker hos en katt för att kunna välja ut just den som passar i ditt hem. Du kan hämta hem din kattunge från uppfödaren är de är mellan 12-16 veckor så de har hunnit bygga upp ett immunförsvar och lärt sig mycket från sin mamma.

Sibiriska skogskatter är en relativt frisk kattras. HCM (Hypertrofisk kardiomyopati) är den vanligaste hjärtsjukdomen hos alla katter.